USUCHA (tradičný spôsob prípravy)
Pri tomto spôsobe prípravy vyšľaháme čaj Matcha pomocou bambusovej metličky do bohatej peny v miske chawan. Do misky vložíme 2g čaju (zhruba 2 naberačky bambusovou naberačkou chashaku) a zalejeme vodou 1-2,5 dl o teplote 60-75 °C. Ak nevlastníte bambusovú metličku na vyšľahanie do hustej peny, môžete použiť aj penič na mlieko.
Príprava v shakeri
Túto prípravu uprednostňujú skôr športovci alebo ľudia, ktorí nemajú čas na klasickú prípravu. Do shakeru nasypeme 2g čaju Matcha a zalejeme ľubovoľným množstvom vody od 0,5-2,5 dl, podľa požadovanej sily nápoja a poriadne pretrepeme. Trepeme, dokým nemá Matcha požadovanú konzistenciu.
Matcha latte
Do misky vložíme 2g čaju Matcha a zalejeme malým množstvom vody. Rozmiešame na hustú tekutinu pomocou bambusovej metličky alebo iného prostriedku. Po rozmiešaní zalejeme čaj Matcha zohriatym mliekom a vyšľaháme pomocou peniča na mlieko do hustej peny. Podľa chuti môžeme pridať med, javorový sirup alebo stéviu.
Moderné receptúry
Pokiaľ si chcete chuť čaju Matcha niečím ozvláštniť, nebojte sa experimentovať. Výbornou alternatívou je pridať do vyšľahaného čaju mlieko a med na zjemnenie chuti. Ďalšou chutnou a osviežujúcou alternatívou, najmä cez leto, je vyšľahať čaj Matcha za studena a pridať do nej pomarančový, ananásový alebo iný džús a ľad, poprípade citrónovú šťavu.